HonoluluRecentele dezastre naturale din au afectat masiv turismul tarilor din zona. Japonia este tara cea mai afectata din pricina gravitatii dezastrului natural. Numarul de rezervari la hotel sau de pachete turistice a scazut cu aproape 300 de procente fata de anul precedent imediat dupa dupa cutremur, iar anularile de vacante in intreaga Japonie au curs continuu de atunci. Se estimeaza insa ca pierderile in turism se vor intinde pe o perioada mai lunga, si nu se intrevede nicio imbunatatire in viitorul apropiat.

Turismul in Japonia se lauda inainte de cutremur cu un numar de peste peste 8 milioane de turisti straini anual, 3/4 din acestia venind din Asia. Japonia este cea mai populara destinatie pentru calatorii externe pentru coreenii de sud si taiwanezi, iar in ultimii ani Japonia a devenit destinatie turistica de iarna pentru multi, care merg la schiat la Niseko in Hokkaidō.

Noua Zeelanda a inregistrat scaderi de 80% ale rezervarilor in ziua de 22 februarie, cand orasul Christchurch a fost lovit de un seism de 6,3 grade. Per total, scaderea din februarie si prima saptamana din martie a fost de 35%. Christchurch, al doilea oras ca marime din tara, este o destinatie inchisa, si va reveni pe harta itinerariilor turistice dupa reconstructie. Celelalte destinatii nu au inregistrat pierderi semnificative.

Tsunamiul japonez a afectat si coastele Californiei si insula Hawai. Drept urmare, rezervarile la hotel din Honolulu au scazut cu peste 23 de procente dupa ce tsunami-ul a lovit insula. Inainte de acest eveniment se inregistrase o crestere de 37 de procente. Specialistii estimeaza insa ca popularitatea destinatiei va face mult mai repede uitate efectele valului nimicitor.

Piata romaneasca de turism nu a fost afectata intr-un mod evident de recentele evenimente naturale din Japonia si Asia Pacific din pricina distantei foarte mari, si implicit a numarului mic de turisti romani care achizitionau pachete pentru detsinatiile mentionate.