Iceland Noir FestivalIndiferent daca turistii sunt fani ai dramelor scandinave sau planuiesc sa-si aseze pe hartie propriul thriller, este o idee minunata sa participe la un festival despre scrierea de romane politiste.

Reykjavik: Iceland Noir, 21-24 noiembrie 2013

“Iceland Noir” este primul festival organizat in acest oras si este dedicat romanelor de fictiune pe subiect de crima. Aici se poate participa la un seminar al lui Ann Cleeves, autoarea romanelor Vera Stanhope si a cartilor din spatele serialelor Shetland, ca mai apoi sa se inoate in apele geotermale din Laguna Albastra sau sa se “vaneze” Aurora Boreala. Evenimentele la care participa autorii sunt gratuite, asa ca se poate alege intre autorii locali, care au scris serii de romane politiste cu actiunea in Islanda, sau autorii vizitatori.

Pentru aceasta perioada, se pot achizitiona bilete de avion ieftine catre Reykjavik, cu plecare de pe Aeroport Otopeni.

Oslo: Krim festivalen, 6-8 martie 2014

Pentru fanii britanici ai crimelor, acest festival ofera un detaliu fascinant din lumea criminala din nord. Doar 20% din seminarii sunt in engleza, dar cum toate evenimentele sunt gratuite, se poate participa la cat mai multe. Dupa acestea, turistii pot discuta personal cu autorii la cafenelele sau barurile din port. La unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din zona – Radisson Blu Scandinavia Hotel se organizeaza chiar un tur special pentru literatura, urmand pasii detectivului Harry Hole, sustinut in limba engleza si norvegiana.

New York: Thrillerfest, 9-12 iulie 2014

Pentru cei care aleg drept city-break orasul New York, pot participa la “Thrillerfest”, unde 300 de scriitori vin anual sa socializeze la acest festival. Tot aici se poate face un tur literar, vizitandu-se locatii cunoscute ale crimelor din filme sau din viata reala, incluzand biserica din filmul “Nasul“. Ghidul este realizat de un politist din New York.